NVWA publiceert inspectieresultaten: Wat betekent dit voor jouw versonderneming?

Nieuws

Wat houdt de NVWA-inspectie in?
De NVWA houdt toezicht op de voedselveiligheid in Nederland en voert onaangekondigde inspecties uit bij horecabedrijven en levensmiddelenzaken. Tijdens deze inspecties wordt gecontroleerd of je voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid. De inspecteurs letten onder andere op de juiste omgang met voedsel (HACCP-processen), allergeneninformatie voor niet-voorverpakte levensmiddelen, hygiëne en plaagdierbeheersing.

Wat betekent de publicatie van inspectieresultaten voor jou?
Is er door de NVWA bij jouw onderneming een inspectie uitgevoerd? Vanaf 15 juli publiceert de NVWA deze inspectieresultaten op hun website. Deze resultaten zijn zichtbaar voor het publiek en kunnen een aanzienlijke impact hebben op de reputatie van jouw bedrijf. De beoordelingen worden weergegeven in drie categorieën:

  • Voldoet: Je bedrijf voldoet aan de eisen.
  • Verbeterpunten vastgesteld: Er zijn aandachtspunten die aangepakt moeten worden.
  • Verscherpt toezicht: Je bedrijf voldoet niet aan de eisen en wordt intensiever gecontroleerd.

FoodBase is door de NVWA geaccepteerd binnen het Checkpunt Voedselveiligheid programma. We behoren hiermee tot één van de weinige inspectiebureaus in Nederland die bedrijven mag beoordelen als Checkpunt Voedselveiligheid. Voldoe je als ambachtelijk bedrijf in één keer aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid en dat twee keer achter elkaar, dan krijg je minder controle van de NVWA. In dat geval val je onder aangepast toezicht en komt de NVWA alleen nog langs na een melding of (steekproefsgewijs) als toets op het controlesysteem zelf en krijgt het bedrijf het stempel 'voldoet' als de NVWA inspectieresultaten openbaar maakt*.

Deze informatie blijft minimaal drie maanden online staan. In deze periode kan er een herinspectie plaatsvinden om te beoordelen of de nodige verbeteringen zijn doorgevoerd.

Waarom is dit belangrijk?
De publicatie van inspectieresultaten door de NVWA zorgt voor meer transparantie over de voedselveiligheid binnen de horeca en levensmiddelenbranche. Dit betekent dat klanten direct kunnen zien hoe jouw bedrijf presteert op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. Een positieve beoordeling kan bijdragen aan een goede reputatie en meer vertrouwen bij je klanten, terwijl een negatieve beoordeling juist schadelijk kan zijn voor je imago en klanten kan afschrikken.

Hoe bereid je je voor op een NVWA-inspectie?

  1. Ken de regels: Zorg ervoor dat je volledig op de hoogte bent van de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. De NVWA biedt uitgebreide richtlijnen en informatie op hun website.
  2. Regelmatige controles: Voer regelmatig interne controles uit om te zorgen dat je altijd voldoet aan de hygiënestandaarden.
  3. Training van personeel: Zorg dat al je medewerkers goed getraind zijn in voedselveiligheid en hygiëne. Dit vermindert het risico op fouten tijdens de dagelijkse werkzaamheden.
  4. Documentatie: Houd alle benodigde documentatie bij, zoals schoonmaakschema's, temperatuurregistraties en allergeneninformatie. Dit maakt het voor de inspecteur makkelijker om snel een volledig beeld te krijgen van jouw bedrijf.

De voordelen van een positieve NVWA-beoordeling
Een goede beoordeling door de NVWA kan een aanzienlijk voordeel zijn voor jouw bedrijf. Het laat zien dat je voedselveiligheid serieus neemt en zorgt voor vertrouwen bij je klanten. Daarnaast kan het bijdragen aan een betere reputatie en meer klanten aantrekken.

Conclusie
De aankondiging van de NVWA dat inspectieresultaten gepubliceerd worden, betekent dat je als ondernemer in de voedselsector graag goed wilt scoren. Door proactief te werken aan naleving van de wetgeving en het onderhouden van hoge hygiënestandaarden, kun je ervoor zorgen dat jouw bedrijf goed scoort en je reputatie intact blijft.

Blijf op de hoogte van de richtlijnen, zorg voor regelmatige controles en train je personeel goed. Op deze manier ben je altijd voorbereid op een NVWA-inspectie en kun je met een gerust hart jouw inspectieresultaten openbaar laten maken.

Hoe FoodBase kan helpen
FoodBase kan jou als ondernemer ondersteunen bij het behalen en behouden van hoge hygiënestandaarden. Onze experts helpen je bij het invoeren van een effectief controlesysteem en bieden advies op maat om te voldoen aan de eisen van de NVWA. Met onze ondersteuning zorg je ervoor dat jouw bedrijf altijd voorbereid is op inspecties en positief uit de bus komt bij de publicatie van de inspectieresultaten. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij het waarborgen van voedselveiligheid en hygiëne.

  • Vorige bericht
    Blog
    De 4 tips om plaagdieren buiten de deur te houden
    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename in het aantal spoedsluitingen van voedselbedrijven als bakkers, horeca en buurtsupers in verband met plaagdieren. In de meeste gevallen was er een muizenprobleem, maar er is ook...
    Lees meer
Terug naar artikelen