Klanten komen graag bij een bakker voor een goede oliebol. Het duurt nog wel even voor ze daadwerkelijk weer over de toonbank gaan, maar dit is wel de uitgelezen tijd om je goed voor te bereiden op de drukke decembermaand en je oliebollen te perfectioneren. Bram Roebers, keurmeester bij FoodBase, bekroont in de aanloop naar oud en nieuw de beste oliebollen met goud, zodat bakkers hun product extra onder de aandacht kunnen brengen bij hun klanten. Hij weet dus precies waar een goede oliebol aan voldoet.
Niet zo eenvoudig als het lijkt
Bram vertelt dat het ontzettend moeilijk is om een goede oliebol te maken. ‘Daar wordt vaak te gemakkelijk over gedacht’, zegt hij. ‘Het geheim van het ontwikkelen van de beste oliebol is veel meten en noteren, zoals de exacte hoeveelheden van de grondstoffen, de tijden en de temperaturen. Vervolgens keur je de oliebol, pas je één element aan en kijk je wat dat doet met het eindresultaat. Zo blijf je het product verbeteren totdat je de perfecte oliebol hebt. Na het eten van de oliebol moet je het gevoel hebben: ‘daar lust ik er nog wel eentje van’. ‘
Basisvoorwaarden voor een goede oliebol
‘Over smaak valt niet te twisten’, weet Bram. Toch kan hij wel een paar belangrijke basisvoorwaarden opnoemen. ‘De oliebol moet vaktechnisch gewoon kloppen’, zegt hij. ‘Dit betekent dat de oliebol een krokante korst heeft met een frisse, egale kleur. De oliebol moet een open structuur hebben en de vulling moet goed verdeeld en luchtig zijn. En een extra toevoeging, zoals kaneel of rum, is lekker als je het subtiel proeft. Maar het mag niet te veel overheersen. Hierdoor verdwijnt de echte oliebollensmaak. Goedgewassen frisse krenten en rozijnen kunnen de oliebol wel een meerwaarde geven, net zoals de toevoeging van stukjes appel.’
Perfecte oliebalans
‘Uiteraard zit er olie in een oliebol, maar dat wil niet zeggen dat de oliebol erg vet mag zijn’, aldus Bram. ‘Te droog is daarentegen ook weer niet goed. Er moet wat dat betreft een perfecte balans gevonden worden. Die balans is te bereiken door een zorgvuldige keuze van ingrediënten én beheersing van het hele bakproces. Temperatuurbeheersing is daarin heel belangrijk. Net als de rijstijden en een goede, constante bakwaardige olie. Die olie moet stabiel zijn en niet te snel in kwaliteit achteruitgaan. Als je dan ook de olietemperatuur goed weet te beheersen, dan ben je al een eind op weg naar een goed product’.
Wordt jouw oliebol Bekroond met Goud?
En als je dan vervolgens tevreden bent over je oliebol? Bram: ‘Dan kun je je product laten keuren door FoodBase. Wordt die Bekroond met Goud? Dan kunnen je medewerkers met trots de perfecte oliebol verkopen!’