De 4 tips om plaagdieren buiten de deur te houden

Blog

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename in het aantal spoedsluitingen van voedselbedrijven als bakkers, horeca en buurtsupers in verband met plaagdieren. In de meeste gevallen was er een muizenprobleem, maar er is ook overlast van bijvoorbeeld ratten en kakkerlakken geconstateerd. Ook FoodBase hygiëne-inspecteur Lobke van Veenendaal komt tijdens haar dagelijkse inspectierondes regelmatig uitwerpselen van bijvoorbeeld muizen tegen. Omdat het een vervelend en hardnekkig probleem is, zeker in deze tijd van het jaar, helpt Lobke je graag op weg en deelt ze haar tips om plaagdieren buiten de deur te houden.

 

Vergeet de buitenkant van je pand niet

Plaagdierbeheersing begint bij de buitenkant van je pand, zegt Lobke. ''Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar is minstens zo belangrijk als je werkplaats en winkel op orde hebben. Begin met het sluiten van alle kieren en gaten, zodat hier niks meer door naar binnen kan komen. Ook het plaatsen van goede horren is belangrijk als je regelmatig de ramen open hebt staan, zodat er geen vliegen en/of eventueel vogels naar binnen kunnen komen. Zorg er daarnaast voor dat je al het afval op één plek verzamelt. Bij voorkeur in afgesloten containers en niet in de buurt van het bedrijfsgebouw.'' En vergeet ook niet de externe vracht van leveranciers goed te controleren, zegt Lobke. ''Als je bijvoorbeeld niet door hebt dat er nestjes in de rolcontainers zitten, dan kun je overlast krijgen zonder dat je het zelf door hebt.''

 

Werkplaats en winkel op orde

''Zorg dat je de werkplaats en winkel op orde hebt. Een goed en bedrijfsspecifiek schoonmaakplan is hierbij essentieel. En houd dit bij in een online omgeving waar iedereen bij kan, zoals de Hygiënetool. Op deze manier kun je precies zien of alle schoonmaakrondes zijn uitgevoerd.'' Misschien een open deur zegt Lobke, maar het is belangrijk om afval en andere restproducten ook binnen op één plek te verzamelen. ''En doe dit in ieder geval niet in de buurt van waar het voedsel bereidt of opgeslagen wordt en zorg dat de prullenbak afgesloten kan worden. Ook belangrijk is om de grondstoffen van de vloer en wanden op te slaan. Hierdoor kun je ook nog eens goed in de gaten houden of je overlast hebt.'' Wat Lobke ook nog vaak ziet, is dat speciale vliegenlampen boven de werkplek hangen. ''Vliegenlampen ophangen is een goed idee, maar hang ze op een andere plek. Zo voorkom je dat een vlieg naast de vliegenlamp valt en je voedsel besmet. Kies hierbij het beste voor een elektrische vliegenlamp, die voorzien is van lijmplaten.''

 

Ga in gesprek met je personeel

Plaagdieren buiten de deur houden, doe je niet alleen. Daar heb je ook je personeel hard voor nodig. ''Zorg er in de eerste plaats voor dat je je personeel goed informeert over hoe ze te werk moeten gaan. En blijf het gesprek ook aangaan. Het is namelijk belangrijk dat ze het bij je komen melden als ze plaagdieren gezien hebben.'' En als iemand iets gezien heeft? Houd het altijd specifiek. ''Op welke plek heb je iets gezien? Welke dag was dat? En rond welke tijd? Alleen zo kun je achterhalen waar je last van hebt en hoe je dit het beste kan oplossen'', zegt Lobke.

 

Beter voorkomen dan genezen, maar wat als je ze toch hebt?

Heb je toch last van plaagdieren? ''De dagelijkse schoonmaakrondes worden nog belangrijker. Veeg bijvoorbeeld een extra rondje tussendoor of maak een extra keer de tafels schoon met een sopje. Zorg er aan het einde van de dag voor dat er geen etenswaren meer vrij toegankelijk zijn in de keuken.'' En doe een extra controle aan het begin van de dag, zegt Lobke. ''Ziet alles er nog schoon uit? Zijn er nieuwe sporen van plaagdieren te zien die ’s nachts actief zijn geweest (verse keutels, buiksmeer of bijvoorbeeld de geur van urine van muizen)? En handel hier gelijk naar.'' En weet ook goed wat je wel en niet zelf mag doen, zegt Lobke. ''Heb je bijvoorbeeld maar één muis gezien, dan mag je deze zelf vangen. Let hierbij op dat lijmplanken verboden zijn, dat je de muis zo snel mogelijk uit de klem haalt en de omgeving hierna goed schoonmaakt. Heb je toch meerdere verse keutels zien liggen, wat duidt op overlast? Dan ben je verplicht om een professionele ongedierte bestrijder te laten komen.'' 

 

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig? Wij kunnen je bij FoodBase helpen en advies geven om plaagdieren buiten de deur te houden. Heb je dit op orde? Ga dan voor onze hygiëne-inspectie. Heb je deze gehaald, dan ontvang je een certificaat van ons. Met het certificaat laat je jouw klanten weten dat je voldoet aan alle geldende hygiëneregels. Dit wekt vertrouwen bij je klanten. En wist je dat als je als ambachtelijk bedrijf in één keer aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid voldoet en dat twee keer achter elkaar, je minder controle van de NVWA krijgt? Ze komen dan alleen nog maar langs naar aanleidingen van meldingen (of steekproefsgewijs) in het kader van een toets op ons controlesysteem. 

 

FoodBase is door de NVWA geaccepteerd binnen het Checkpunt Voedselveiligheid programma. We behoren hiermee tot één van de weinige inspectiebureaus in Nederland die bedrijven mag beoordelen volgens het keurmerk Checkpunt Voedselveiligheid programma.

  • Vorige bericht
    Nieuws
    FoodBase brengt dienstverlening terug naar de...
    FoodBase, onderdeel van de Stichting Nederlands Bakkerij Centrum, gaat haar activiteiten reorganiseren en terugbrengen naar de kern: Hygiëne & Wetgeving en Sensoriek & Technologie. Daarbij is het onvermijdelijk dat arbeidsplaatsen komen te...
    Lees meer
  • Volgende bericht
    Nieuws
    NVWA publiceert inspectieresultaten: Wat...
    Heb je een bakkerij, ijssalon, restaurant, supermarkt of slagerij? Vanaf deze week gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten van jouw bedrijf publiceren op hun website. Dit is een belangrijke ontwikkeling die...
    Lees meer
Terug naar artikelen