Zo etiketteer je paaschocolade

Blog

Met de Pasen in aantocht is het in elke chocolaterie of banketbakkerij weer feest. Je hebt meer chocolade in de winkel of bijzondere smaken en soorten, vaak met speciale luxe verpakkingen. Van chocolade paashazen tot aan chocolade- en bonbon-eitjes met verrassende vullingen. Daarbij vraag je je ongetwijfeld af: hoe zit het met het etiketteren van al dat lekkers? En hoe wijs ik klanten op allergenen? We vragen het onze twee experts: Pauline Houtsma en Henk van Liempd.

Laten we bij het begin beginnen: wat zegt de wet over het etiketteren van paaschocolade?
Paaschocolade bevat meestal dezelfde basis-ingrediënten als gewone chocolade, zoals cacaomassa, cacaoboter en suiker. Maar natuurlijk gebruiken de creatieve chocolatiers ook seizoensgebonden ingrediënten en bijzondere smaakcombinaties, zoals matcha-lemon of crunchy praline. Gelukkig maakt dat voor de etikettering niet uit. De hoofdregel is simpel: voor paaschocolade gelden dezelfde regels als voor andere levensmiddelen. Wordt het als niet-voorverpakt product verkocht, dan hoeft er geen etiket op. Verpakte producten die langer dan een dag in de winkel staan zijn voorverpakte producten waarop uitgebreide etiketteringseisen van toepassing zijn.

Gelden er andere regels voor typische ‘feestproducten’ of cadeauverpakkingen?
Je moet vooral kijken of een product voorverpakt is of niet. Producten of geschenkverpakkingen die maximaal een dag in de winkel liggen (werkvoorraad), of producten die alleen op verzoek van een klant worden ingepakt, gelden als niet-voorverpakt. Dus daar hoeft geen etiket op.

En hoe zit het met het vermelden van allergenen?
‘’Voor alle voedingsmiddelen geldt de basisregel dat allergenen-informatie beschikbaar moet zijn’’, aldus Pauline. Sommige paaschocoladeproducten kunnen specifieke allergenen bevatten, zoals ei-producten in advocaatvullingen of gluten in bepaalde soorten chocolade met (koek)crunch. Dan is het extra belangrijk de klant daarop te wijzen.

Henk vult aan dat bij producten zonder etiket de allergenen-informatie beschikbaar moet zijn in de winkel (op papier of elektronisch). Bij voorverpakte producten moeten de aanwezige allergenen in een afwijkend lettertype in de ingrediëntenlijst op het etiket staan.

Let er bovendien op dat klanten moeten weten dat de winkelmedewerkers hen daarover kunnen informeren. Dat informeren mag gewoon mondeling. Een allergenentrigger in de winkel plaatsen waaruit blijkt dat klanten ernaar kunnen vragen is verplicht. Je kunt bijvoorbeeld een bordje op de toonbank zetten. De medewerkers mogen aan de hand van een allergenenlijst of via een kassasysteem dat hier geschikt voor is de klanten mondeling of via een uitdraaitje informeren.

Mag ik zeggen dat mijn producten allergeenvrij zijn?
Wees daar wel voorzichtig mee, er kan nog kans zijn op kruisbesmetting. De allergenen waarmee je in je bedrijf werkt, kunnen door versleping of kruisbesmetting ook in andere producten terechtkomen. Je bent vanaf 1 januari 2026 wettelijk verplicht daarvan melding te maken op het etiket als er een reëel risico is. Verder kun je aansprakelijk gesteld worden, wanneer je hiermee niet zorgvuldig genoeg omgaat.

Noem je producten dus alleen ‘allergeenvrij’ als je zeker weet dat deze daadwerkelijk allergeenvrij zijn en dat kruisbesmetting is uitgesloten, bijvoorbeeld door ze voorverpakt in te kopen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Hoe zit het met gemengde producten in één verpakking, zoals paaseitjes?
Bij voorverpakte producten is het dus wel nodig om te etiketteren. Een assortiment aan paaseieren van verschillende smaken in één verpakking kan een uitdaging lijken, maar je kunt het als één samengesteld product beschouwen. De ingrediënten en allergenen geef je op net zoals bij andere samengestelde producten zoals koek of cake: op volgorde van hoeveelheid, van meest naar minst aanwezig. Zo blijft het overzichtelijk!

Nog vragen?
Kom je er niet helemaal uit? Pauline of Henk helpt je graag verder. Neem gerust contact met ons op. 

Pauline Houtsma, kennisspecialist Hygiëne en Wetgeving
Henk van Liempd, adviseur Hygiëne en Wetgeving

  • Vorige bericht
    Klantervaring
    Zo scoort Banketbakkerij Wesseling dikke...
    Al sinds de introductie van de hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij schakelt Banketbakkerij Wesseling de hulp van FoodBase in. Dat is al ruim 25 jaar! Eerst was dat nog de vorige generatie, maar ook Maarten – die in 2018 samen met zijn...
    Lees meer
Terug naar artikelen