
Al sinds de introductie van de hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij schakelt Banketbakkerij Wesseling de hulp van FoodBase in. Dat is al ruim 25 jaar! Eerst was dat nog de vorige generatie, maar ook Maarten – die in 2018 samen met zijn vriendin Sabrina het bedrijf van zijn ouders overnam – laat zich jaarlijks door ons adviseren en inspecteren.
FoodBase is door de NVWA geaccepteerd als controle- en adviesbureau. Dat betekent dat wij je niet alleen adviseren over voedselveilig werken, maar ook dat als onze inspecteur je bedrijf onaangekondigd bezoekt en tweemaal op rij als ‘voedselveilig’ beoordeelt, de NVWA haar toezicht aanpast. De NVWA komt dan alleen nog langs naar aanleiding van meldingen, of voor een toets op het controlesysteem zelf.
Uitmuntende beoordeling
Maarten vertelt hoe de bezoeken van FoodBase in z’n werk gaan. ‘’Inspecteur Harry komt elk jaar onaangekondigd langs om te toetsen of we alles nog steeds op orde hebben. Sinds onze eerste inspectie zijn we altijd beoordeeld met zeer goed of zelf uitmuntend! Eén keer per jaar neemt iemand van FoodBase ook onaangekondigd monsters van ons gebak voor onderzoek naar micro-organismen, onder andere enterobacteriën. Als er ruimte is voor verbetering, krijgen we daar tips en advies voor.’’
Niets uitstellen
Hoe borgt Maarten de hygiëne in zijn bedrijf? “Mijn ouders vonden het al belangrijk om schoon te werken. Je wilt niet dat iemand ziek wordt van jouw producten. Toen ik klein was, stond ik al af te wassen in het bedrijf.” Het is er dus eigenlijk met de paplepel ingegoten. Dat zie je terug in de werkwijze van Maarten vandaag de dag. “We stellen niets uit. Bij het inwerken leren we winkelmedewerkers en bakkers al dat als je iets gebruikt hebt, je het daarna meteen schoonmaakt. Zo stapelt het schoonmaakwerk zich niet op en is het geen moeite.”
Lijsten in het zicht
Alle lijsten die moeten worden ingevuld hangen in het zicht, met een foto van inspecteur Harry erbij. “Zo lijkt het net alsof hij je aankijkt; een inside joke. Maar het helpt wel! Iedereen houdt zich er netjes aan. Verder probeer ik collega’s mee te nemen in de jaarlijkse inspecties. Als we het certificaat weer hebben behaald laat ik hen het rapport met mooie beoordelingen zien. Zo van: kijk, hier doen we het voor!”
Directe terugkoppeling
Tijdens deze jaarlijkse inspectie controleert de inspecteur van FoodBase onder meer de temperatuur van de koelkasten, de hygiëne van het bedrijf, registraties, ongediertebestrijding en schoonmaaklijsten. Zit alles goed? Dan ontvang je een certificaat. Anders wordt een verbeterplan opgesteld. Maarten: “Als de inspecteur klaar is, bespreekt hij meteen het resultaat. Wel zo prettig, want dan weet je meteen waar je aan toe bent.”
Op de toonbank
Bij Maarten schittert het certificaat al ruim 25 jaar op de toonbank. “Klanten mogen best weten dat we het hier goed geregeld hebben”, legt hij uit. “Als we weer met groen licht uit de inspectie zijn gekomen, delen we dat ook op social media. Vaak reageren klanten dat ze niet anders van ons hadden verwacht; die weten inmiddels dat het bij ons wel goed zit met de hygiëne.”
Wil je ook ondersteund worden door FoodBase? Vraag hier een offerte aan.