Etiketteren: 7 tips

Blog

Met een etiket informeer je je klant over wat er in jouw product zit en waar het vandaan komt, zodat consumenten een doordachte keuze kunnen maken over de producten die ze kopen. Maar wat moet er eigenlijk verplicht op een etiket staan? Wat doe je als je een recept aanpast of een ingrediënt van een ander merk gebruikt? En op welke producten moet er nou wel en geen etiket? Wij geven tips!

Europese en Nederlandse wetgeving bepaalt welke informatie verplicht op etiketten moet staan. “Er komt veel kijken bij het maken van een etiket”, vertelt onze Hygiëne Adviseur Martin Riemersma. “In mijn inmiddels twintig jaar bij FoodBase kom ik vaak dezelfde vraagstukken tegen. Daarom deel ik vandaag mijn zeven gouden tips.”

1. Pas het etiket aan bij elke receptwijziging

In elke bakkerij verandert weleens een recept. “Of je nu de verhoudingen aanpast of een product van een andere leverancier gebruikt, dit moet je direct verwerken op het etiket. Niet alleen de voedingswaarden veranderen hierdoor, ook kunnen er andere allergenen in het product zitten. Iets wat de consument direct moet weten.”

2. Vermeld allergenen dikgedrukt

Klanten met coeliakie, lactose-intolerantie of een noten- of pinda-allergie moeten direct zien of ze een product wel of niet kunnen kopen. “Daarom is het verplicht om allergenen op een etiket dikgedrukt of met hoofdletters te vermelden.”

3. Vermeld alle verplichte onderdelen

Denk aan de productnaam, prijs, ingrediënten, allergenenvermelding, voedingswaarde, houdbaarheidsdatum, het nettogewicht, aantal en bewaaradvies. “Wist je dat als de naam van een grondstof terugkomt in de productnaam, je op het etiket de hoeveelheid moet vermelden? Bij notenkoeken zet je er bijvoorbeeld bij: veertig procent noten.” Bekijk voor alle wettelijke verplichtingen het NVWA Handboek Etikettering van levensmiddelen.

4. Weet wat je niet hoeft te etiketteren

“Dagverse producten, zoals broodproducten, hoef je niet te etiketteren. Let op: zorg wel dat de productinformatie aanwezig is.”

5. Gebruik SpecsPlaza

Met ingrediëntendatabank SpecsPlaza verzamel je in één systeem alle benodigde informatie over bakkerijgrondstoffen. “Zo hoef je niet bij elke leverancier specificaties op te vragen en beschik je altijd over actuele informatie. Je zet de grondstoffen die je gebruikt vervolgens in je eigen softwaresysteem en maakt zo eenvoudig etiketten voor je producten.”

6. Doe steekproeven

“Om te voorkomen dat je verkeerde etiketten gebruikt, adviseer ik om twee keer per jaar steekproefsgewijs je etiketten te checken. Let hierbij niet alleen op ingrediënten en allergenen, maar ook op het nettogewicht. Staat er 400 gram op de verpakking? Dan moet dat er ook echt in zitten en niet 480 gram.”

7. Houd rekening met nieuwe wetgeving

In de Warenwet zijn regels voor de Nederlandse voedselveiligheid vastgelegd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ziet toe op de naleving van die regels. “Het zal je niet zijn ontgaan; op 1 juli 2022 gaat er een nieuwe Warenwet in. Ben jij er al klaar voor?” De belangrijkste wetswijzigingen lees je hier.

Wil jij nog meer etiketteringsadvies?

FoodBase helpt je graag. Lees hier meer over etiketteringsadvies of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met één van onze accountmanagers.

  • Vorige bericht
    Whitepaper
    Voedselveilig werken, samen met je team
    Deze whitepaper: Voedselveilig werken, samen met je team, staat boordevol praktische tips en adviezen. Plus voorbeelden en een checklist waarmee je het hygiëneniveau binnen je bedrijf op peil brengt en houdt. Ook bij een personeelstekort en -...
    Lees meer
  • Volgende bericht
    Klantervaring
    “Ik vertel niemand dat er een hygiëne-inspectie...
    Voedselveiligheid en hygiëne staan bovenaan het prioriteitenlijstje van Le Quartier. “Op het gebied van hygiëne werken we al met veel structuur en discipline, maar het kan altijd beter”, vertelt Margreet van Drenth, mede-eigenaar van dit restaurant...
    Lees meer
Terug naar artikelen