“Dankzij het Jonge Ondernemerstraject ben ik klaar om het bedrijf van mijn ouders over te nemen”

Klantervaring

Hoe je een bedrijf runt, ziet Mushirah Joemman al van jongs af aan bij haar ouders. Ooit gestart met een eigen bakkerij in Utrecht, inmiddels is familiebedrijf Zainab Foods uitgegroeid tot een industrieel bakkersbedrijf in Breukelen waar Mushirah nu als manager werkt. “Om Zainab Foods over een paar jaar samen met mijn zusje over te nemen, moest ik van mezelf eerst nog meer leren over ondernemen”, vertelt Mushirah. Daarom volgde ze het Jonge Ondernemerstraject bij FoodBase. Wat ze daaraan heeft gehad? Mushirah vertelt erover in dit interview.

Zainab Foods is gespecialiseerd in de productie van Surinaamse, Indiase, Zuid-Amerikaanse en Oosterse snacks en maaltijdcomponenten en levert die aan verschillende klanten binnen de luchtvaart, retail, foodservice en groothandels.

Kennis over ondernemen

Mushirah vertelt dat zij verantwoordelijk is voor de gehele productie van Zainab Foods. “Dat betekent niet alleen zorgen dat alle producten voldoende en op tijd worden geproduceerd, maar ook een stukje productontwikkeling en ons team van twintig medewerkers aansturen. Dat verliep de afgelopen jaren goed, maar ik merkte dat ik te weinig kennis had van hoe je een goede prijs voor producten ontwikkelt en hoe je nou echt rendabel werkt. Toen er iemand van FoodBase bij ons over de vloer was – we werken al jaren samen, ook voor bacterieel onderzoek bijvoorbeeld – vertelde hij dat er binnenkort weer een Jong Ondernemerstraject zou starten. Dat sprak me gelijk aan!”

Jonge Ondernemerstraject

Tijdens dit traject krijgen jonge ondernemers les in conceptontwikkeling, social media, marketing, financieel management, personeelsmanagement en leidinggeven. “Zo’n beetje alles wat je nodig hebt om een bedrijf te kunnen runnen. In anderhalf jaar tijd ben ik, samen met zeven andere ondernemers, klaargestoomd om dat te kunnen doen. Het leuke is dat elke training bij een andere ondernemer wordt gegeven. Zo zie je veel andere bedrijven en inspireer je elkaar. Wat me ook is bijgebleven is de inspiratietour door Rotterdam als start van het traject en de inspiratietour door Amsterdam als afsluiting van het traject. Zo tof om met elkaar een kijkje achter de schermen te krijgen bij een bakkerij, patissier en chocolaterie in de grote stad.”

Personeelsmanagement en financiën

Waar Mushirah het meest aan heeft gehad? “Grappig genoeg is dat het stukje personeelsmanagement. Hoe voer je moeilijke gesprekken met medewerkers? En hoe motiveer je ze? Die lessen breng ik nu het meest in de praktijk. Ik merk dat als ik veel complimenten geef, medewerkers ook echt blijer op de werkvloer staan. Ook de lessen over financiën hebben me bewuster gemaakt van hoe ik naar onze omzet moet kijken. Dat doe ik nu netjes elke week, zodat ik er bij uitschieters gelijk op kan anticiperen.”

Social media

Waar Mushirah in de productie werkt, werkt haar zusje op kantoor. “Zij is verantwoordelijk voor het commerciële gedeelte, waaronder het klantcontact en verschillende marketingactiviteiten.  Tijdens dit traject werd het mij ook duidelijk dat het onmisbaar is om actief te zijn op social media. We plaatsen nu niet alleen meer iets met Pasen en Kerstmis, maar bijvoorbeeld ook op de Dag van de Duurzaamheid. Erg leuk! En zo leer je tijdens het Jonge Ondernemerstraject dus op elk gebied wat belangrijk is om een bedrijf te runnen. Als mijn ouders over een paar jaar met pensioen willen, zijn wij er in elk geval helemaal klaar voor!”

Wil jij ook een bedrijf overnemen of misschien wel een bedrijf starten? Volg ook het Jonge Ondernemerstraject! Lees hier meer en meld je aan.

 

 • Vorige bericht
  Blog
  Fleur van de Bovenkamp coördineert mystery...
  Veel ondernemers op het gebied van versproducten dénken dat ze weten hoe hun winkel overkomt op klanten. Maar uit rapportages van mystery shoppers komt vaak een ander beeld naar boven. Sinds vorig jaar coördineert Fleur van de Bovenkamp op de...
  Lees meer
 • Volgende bericht
  Blog
  Hoe ga je om met medewerkers met nagellak of...
  Wij krijgen regelmatig de vraag hoe je als versondernemer het beste om kunt gaan met medewerkers die nagellak of nepnagels dragen. In de meeste hygiënecodes is hier al regelgeving over opgenomen, maar soms blijft het bij een advies. Onze hygiëne-...
  Lees meer
Terug naar artikelen