HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken?

Blog

Wanneer je met voedsel of drinkwaren werkt (verwerkt, behandelt of vervoert) moet je voedselveilig werken. Je kan hiervoor een voedselveiligheidssysteem (HACCP) opzetten of werken volgens de hygiënecode. In dit artikel vertelt Erik van Hoogstraten, Hygiëne adviseur, meer over de verschillende werkwijzen en welke het beste bij jouw bedrijf past. 

HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Met HACCP breng je het hele productieproces en mogelijke risico’s en gevaren in kaart. Vervolgens geef je aan hoe je deze risico’s en gevaren beheerst. Dit doe je aan de hand van 7 principes. Dit plan moet aan de HACCP voorwaarden voldoen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt dit plan.

Hygiënecode

De hygiënecode is een gids voor bedrijven die omgaan met voedsel, waarin de regels staan om de voedselveiligheid en hygiëne te bewaken. Wanneer je volgens de hygiënecode werkt voldoe je aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. De hygiënecode geeft niet alleen aandacht aan de basisvoorwaarden (hygiëne, bouwkundige zaken, plaagdierenbestrijding en opleiding), maar ook HACCP. Wanneer je er voor kiest om met de hygiënecode te werken hoef je zelf geen risicoanalyse uit te voeren, dit is dan al gedaan door jouw brancheorganisatie.

De horeca, bakkerij, slagerij en detailhandel hebben elk een eigen hygiënecode die is opgesteld door een brancheorganisatie. De hygiënecode voor de bakkerij kun je bij ons bestellen. Een overzicht van alle hygiënecodes vind je op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Met een goedgekeurde hygiënecode werk je snel en makkelijk voedselveilig

Wanneer je een midden- tot kleinbedrijf hebt, kun je het beste kiezen voor het werken volgens de voor jouw geldende hygiënecode. Zo werk je voedselveilig zonder zelf veel tijd kwijt te zijn aan het opstellen van een plan. Het implementeren en uitvoeren kan namelijk al veel werk zijn en als ondernemer is voedselveiligheid niet je enige zorg. Wanneer jouw product niet beschreven staat in een hygiënecode zul je zelf een HACCPplan hiervoor moeten opstellen. Ook kan het zijn dat een van je afnemers meer van je vragen dan het werken met een hygiënecode, maar met een eigen, op  HACCP gebaseerd, voedselveiligheidsplan. Voorbeelden hiervan zijn een FSSC22000, BRC of IFS systeem.

Hulp nodig?

Wil je hulp bij het implementeren van de hygiënecode binnen jouw bedrijf? Of advies over de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf? Eén van mijn collega’s of ik helpen je graag verder. Kijk hier voor meer informatie over hygiëne-advies.

Wil je een keertje sparren over jouw bedrijfsvraagstukken? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze accountmanagers aan.

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste artikelen? Volg ons op LinkedIn of Facebook. Of schrijf je in naast dit artikel of onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief.

  • Vorige bericht
    Blog
    Hygiënecode en HACCP: Wat is het verschil?
    Heb je een bedrijf dat met voedsel en/of dranken werkt? Dan heb ook jij te maken met de regels rondom voedselveiligheid. Termen zoals ‘HACCP’, ‘schoonmaakplan’, ‘hygiënecode’ en ‘voedselveilig werken’ zijn jouw bekend. Al deze termen kunnen soms...
    Lees meer
  • Volgende bericht
    Blog
    Is een HACCP-certificaat wel of niet verplicht?
    Wanneer je met voedsel of drinkwaren werkt (verwerkt, behandelt of vervoert) ontkom je niet aan de regels rondom voedselveiligheid. Met een HACCP- of voedselveiligheidscertificering laat je jouw afnemers weten dat je voldoet aan alle geldende...
    Lees meer
Terug naar artikelen