Daarom is correct etiketteren zo belangrijk

Blog

Met een etiket informeer je klanten over wat er in een product zit en welke allergenen het bevat. Aan de hand van deze informatie maken consumenten een doordachte keuze over de producten die ze kopen. “Maar een correct etiket maken, blijkt in de praktijk nog best lastig”, vertelt Martin Riemersma, Hygiëne Adviseur bij FoodBase. Waarom is het zo belangrijk om altijd een kloppend en up-to-date etiket op producten te plakken? En hoe doe je dat?

“Ik snap dat je als bakker bijvoorbeeld liever broden bakt en gebakjes maakt of dat je als slager liever bezig bent met het vlees, maar minstens zo belangrijk is het maken van een correct etiket.” In deze blog legt Martin uit waarom.

Verplicht vermelden

Europese en Nederlandse wetgeving bepaalt welke informatie verplicht op etiketten moet staan. Martin: “Naast alle ingrediënten en allergenen, mogen ook de houdbaarheidsdatum, de prijs, het gewicht of het aantal, het bewaaradvies en de naam van de producent niet ontbreken. Veel ondernemers communiceren daarnaast ook de voedingswaardes op het etiket, omdat steeds meer klanten het fijn vinden om in één oogopslag te zien hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten, suikers en dergelijke er in een product zitten.”

Allergenen

Klanten met coeliakie, lactose-intolerantie of een noten- of pinda-allergie moeten ook snel zelf kunnen zien of ze een product wel of niet kunnen kopen. “Daarom is het verplicht om allergenen op een etiket gearceerd te vermelden. Het gaat om de volgende veertien allergenen: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda’s, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide, lupine en weekdieren. Doe je dit niet? Dan kun je een boete krijgen, maar nog veel belangrijker: dan informeer je je klanten niet juist, waardoor zij in geval van allergieën echt gevaar lopen. Een ziekenhuisopname of erger wil je als ondernemer echt niet op je geweten hebben!”

Veranderde receptuur

In elke bakkerij verandert er weleens een recept. “Of je nu de verhoudingen aanpast of een product van een andere leverancier gebruikt, dit moet je direct verwerken op het etiket. Niet alleen de voedingswaarden veranderen hierdoor, ook kunnen er andere allergenen in het product zitten. Iets wat de consument direct moet weten.”

Details

“Wat ook belangrijk is om rekening mee te houden, zijn kleine details. Een witbrood heeft bijvoorbeeld geen decoratie, maar een tijgerbrood wel. Wat zit er in die tijgerpap? Dat moet je benoemen. Gebruik je een aanzetsel bij een taart, zoals nootjes? Of gebruik je een hazelnootje als topping op je gebakje? Dan moet je klant dat terug kunnen vinden op het etiket.”

SpecsPlaza

Hoe maak je nou een goed etiket? “Doe dit alsjeblieft niet met Microsoft Excel, maar met professionele software in combinatie met ingrediëntendatabank SpecsPlaza. Hiermee verzamel je in één systeem alle benodigde informatie over bakkerijgrondstoffen. Zo hoef je niet bij elke leverancier specificaties op te vragen en beschik je altijd over actuele informatie. Je zet de grondstoffen die je gebruikt in je softwaresysteem en maakt zo eenvoudig etiketten voor je producten.”

FoodBase helpt

Kom je er zelf niet uit? Of heb je een andere vraag over etikettering? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met Hygiëne Adviseur Martin Riemersma, hij helpt je graag.

  • Vorige bericht
    Blog
    Hoe ga je om met medewerkers met nagellak of...
    Wij krijgen regelmatig de vraag hoe je als versondernemer het beste om kunt gaan met medewerkers die nagellak of nepnagels dragen. In de meeste hygiënecodes is hier al regelgeving over opgenomen, maar soms blijft het bij een advies. Onze hygiëne-...
    Lees meer
  • Volgende bericht
    Blog
    Medewerker Backoffice Trainingen Marcella: “Bij...
    In de rubriek ‘Vakmens’ laten we jou kennismaken met de vakmensen van FoodBase. Dit keer Medewerker Backoffice Trainingen Marcella Radt-Bos (37). Marcella is al veertien jaar werkzaam bij FoodBase en gaat nog elke dag met plezier naar haar werk. “...
    Lees meer
Terug naar artikelen